HOZAT BELEDİYESİ KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

HOZAT BELEDİYESİ KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Fırat Kalkınma Ajansının destekleri ile hazırlanan Yaşam Kalitesi ve Sanayi Altyapıları Mali Destek programı kapsamında Hozat Belediyesi Türkiye’de ilk ve tek örnek oluşturacak bir projeyi hayata geçiriyor. Yenilenebilir Enerji kaynaklarından olan Güneş Enerjisi ile Hozat Belediyesi, sokak ve cadde aydınlatmalarını artık güneş enerjisi ile sağlayacak.

Artan insan nüfusu, demografik dengenin bozulması ile artan talep ihtiyacı ile dünyada enerji kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Dünya ülkeleri rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına pencere açıp yatırımlar yaparken Türkiye bu konuda ağır adımlarla ilerliyor. Hozat Belediyesi olarak biz, güneş enerjisinden maksimum düzeyde yararlanma düşüncesi ile başta sokak ve caddelerin aydınlatmasını artık bu enerji kaynağından sağlayacağız. İlçemizdeki cadde ve sokakların aydınlatılması için bir yılda 15.144 valt elektrik harcanıyor.Yenilenebilir güneş enerjisi ile elektrik ücreti, dağıtım firmasına ödenen ücret ve diğer tüm gider kalemleri artık tarihe karışacak, yaklaşık yüzde 80 kar ve elde edilen maddi birikim, ilçemizin güzelleşmesi adına yapılacak diğer projelere ayrılacak.

Güneş enerjisinden elektrik üretme sisteminin çalışma prensibioff-grid bir sistemdir. Yani şebekeye bağlı kalmadan led teknolojisi ile işleyen bir sistem. İlçemize kurulacak 10 güneş paneli merkezi aydınlatma hatlarına elektrik dağıtımını gerçekleştirecek, böylelikle maliyeti düşük, çevreye katkı sağlayan aydınlatma ile ülke ekonomisine hem katkı sağlarken hem de yenilenebilir enerji ile doğanın insanoğluna sunduğu fırsatlardan daha geniş kapsamlı yararlanılmış olacak.

Güneş enerjisinden elde edilen elektrikle yapılan led aydınlatma sistemi şuan ki aydınlatma sistemine göre daha uzun ömürlüdür, yüksek yoğunluk, parlaklık ve kontrasta sahiptir, mevcut aydınlatmaya göre 10 kat daha az enerji tüketir. Tak çalıştır özelliğine sahip olduğu için kablo ve bakım gerektirmez. Tüm bunların yanı sıra görüntü kirliliğinin yok olması ile ilçemizin fiziksel bir görüntüye kavuşmasına da yardımcı olacaktır.

Mezopotamya ve Anadolu'nun güzelliklerini içinde barındıran Hozat ilçemizde başlatacağımız yenilenebilir enerji projesi tüm Türkiye’ye örnek teşkil etmesini hedefliyoruz. Zira Geleneksel sistemde 2014 yılında toplamda ülke genelinde 14 milyar tutarında enerji kullanıldı, Eğer güneş enerjisi ile sağlanan led teknolojisi kullanılsa bu rakam 3.2 milyar enerjiye kadar düşecek ve yüzde 75 gibi muazzam bir tasarruf sağlanmış olacak. Hozat’tan tüm Türkiye’ye örnek olmasını hedeflediğimiz bu projeyi Fırat Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile sürdürüyoruz.Toplam 533.000 TL maliyetle yapılması planlanan projemizin % 75’lik kısmı Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hibe edilecektir. Geri kalan %25’lik kısım ise belediyemiz tarafından finanse edilecektir.Bu katkılarından dolayıTunceli Valimiz Sayın Osman KAYMAK,Bingöl Valimiz Sayın Yavuz Selim KÖŞGER, Malatya Valimiz Sayın Mustafa TOPRAK, Elazığ Valimiz Sayın Murat ZORLUOĞLU, Belediye Başkanları, il genel meclis başkanları, Ticaret ve sanayi Odaları başkanı ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği’ne sizlerin önünde Belediyemiz ve şahsım adına Teşekkürlerimizi bildiririm.

İçme suyu, sağlıklı yol ve masal dünyası gibi projeleri hayata geçirerek Hozat halkın 70 yıldan beri beklediği atılımları sağlayarak ilçemizi güzelleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Son olarak güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlayarak doğaya zarar vermeden doğanın sunduğu imkanlardan yararlanarak aydınlatma projemiz yakın bir zamanda hayata geçecek ve bu projenin enerjide dışa bağımlı olan ülkemize yol gösterip geleceğine ışık olacağına inancımız tamdır.
SAYGILARIMLA

Celaleddin Polat