HOZAT DERE ISLAH ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

HOZAT DERE ISLAH ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Hozat deresi ıslah çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Islahı yapılan dere kenarlarına ferforje korkuluklar koyularak Hem güvenlik alınıyor hemde şehir merkezinden geçen derenin estetik bir görünüme kavuşması sağlanıyor.

Projenin amacı :
Kentsel veya kırsal alanlardaki derelerin, havzaları üzerine düşen yağışları çevrelerinde bulunan konut ve sanayi yerleşimlerine veya tarımsal tesislere zarar vermeden denize vb yerlere akıtabilmeleri için
Dereler de aynen yollar ve binalar gibi fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için yeterli genişlik ve alanlara ihtiyaç duyarlar. Bu genişliklerin derelere bırakılmadığı kesimlerde dereler yağışlara bağlı olarak sellere neden olurlar.

• Dere yataklarının makine ile temizlenmesini sağlamak için düzgün kesitler oluşturmak.
• Dere yatağı içinde su akışını engelleyen bitki büyümesini kontrol etmek.
• Dere havzasından erozyon nedeniyle gelen sürüntü malzemesinin dere yataklarını tıkamasını önlemek.
• İhtiyaç duyulan yerlerde dere yatağı ve çevresinin rekreasyonel amaçlarla kullanımını sağlamak.
Derelerin taşmasını ve çevresinde sellere neden olmasını önlemek amacıyla öncelikle dere kesitlerinin çok dar ve yetersiz olduğu yerlerde dere kesitlerini genişletmekte, bunun yerleşimler nedeniyle olanaklı olmadığı yerlerde derenin geçireceği su kapasitesini arttırmak amacıyla yan duvar yükseltmeleri, tabanın beton kaplanması gibi diğer önlemler alınmalıdır.